Ægroto dum anima est, spes est. (Erasmus, Adages, 2.4.12)

6 Nisan 2010 Salı

başlıksız yazılar #2

4/06/2010 07:27:00 ÖÖ Posted by mistrafantastic No comments

globalleşen dünya da fikirlerin içine mutlaka ama mutlaka para, ve birilerine yaranma çabası giriyor. haliyle bu da fikirlerin duruluğunu engelliyor.

insanlar belli görüşlerin içinde olduklarından bu önlerini tıkıyor sanki. belli bir görüşün içinde olmak tamamen dezavantajlı da değil. bir noktaya kadar insanı geliştiriyor. ama daha sonrası için ümit vaadetmiyor.

aynı zamanda belli bir kişiyi rol model almak yukarıda saydığım nedenlerden dolayı kişiler ve görüşler üzerinde yadsınamayacak derecede olumsuz etkilere sahip.

ve tabii ki para. fikirin ar ve namusunu etkileyen en önemli düşman bana kalırsa. bir yazar fikirlerini yayınlatmak için belli bir kurum ve kuruluşun içine girmek zorunda kaldığı zaman o kişiye olan güvenim zedeleniyor. günümüzde belli yayın evlerinin ve medya kuruluşlarının belirli yayın politikaları var. haliyle yazarlar da bunlara uymak zorunda bırakılıyor yayınlarında. o yüzden eski basımlara yöneliyorum ya da romanlara. onlarda bile kesilen taraflar direk belli oluyor.

zaten bir konuda fikri bazda düşünebilmek ve sağlam yargı oluşturabilmek için aynı konuyu farklı kaynaklardan takip etmeniz gerekiyor. bu da zor maddi anlamda.

bu konuda sözlükler biraz daha esnek bir yapıya sahip. ama belli görüşe mensup inanları takip etme açısından ve genel kültür babında insanları bir yerlere getirebilir. ama sözlük konsepti yeni olduğu için hala belli konularda eksiklik ve üslup sorunlarını aşabilmiş değili. bunun yanında belli yazarlar sayesinde bazı görüşler ve düşünceler daha çok açıklık kazanmaya ve fikri tartışmalar açılmaya başlandı.

insanlar fikirlerinin duruluğundan çok, karşı tarafa bunu empoze çalışıyor. olay senin taraftarın fazla benimki az mesele döndü maalesef.

0 yorum:

Yorum Gönder