Ægroto dum anima est, spes est. (Erasmus, Adages, 2.4.12)

17 Nisan 2013 Çarşamba

Murat Menteş tarzı roman yazma rehberi

4/17/2013 08:16:00 ÖS Posted by mistrafantastic , , , No comments
 Ne gülüyorsun? Anlattığım senin hikayen!
- Horatius

Sizi gidi siber otlaklarda gezen sanal su aygırları sizi, yamacıma yanaşın, tepelerden uzak durun. Şimdi size bir kaç kişinin bildiği bir rehberi vereceğim.

Sözlerime başlamadan önce murat menteş'i seviyorum. (arkadaş olarak.)

1. Öncelikle çeşitli yazarların fragmanların yer aldığı kitapları edinin. Bunlardan toparlayabildiğiniz sözleri maddeleyerek yazın. 55-60 taneye ulaştığınızda bırakabilirsiniz. (Mesela: link)

2. Şimdi retro müzikler seçeceğiz, burada tumblr'daki gediklilere şans verin; onlar size yol gösterecektir. Yaklaşık 15 taneye ulaştığınızda bir dinleyin, çok hareketli olanları ve çok yavaş olanları atın, sigara içmediğine emin olduğunuz sanatçıları atın, hırıltılı ses önemli. Bunları da bir kenara koyun. (Örnek: link)

3. Kahraman isimlerini şu listedeki gibi seçin, link. İsimlere uygun meslekler bulun.

4. Psikolog bir arkadaşınızdan ilginç üç hikaye alın. Psikolog arkadaşınız yoksa edinin.

5. Bu hikayelere cyberpunk öğeler katın. (Ayrıntılı bilgi için bkz: cyberpunk) Farklı kültürler hakında bilgi edinin.

6. Aldığınız hikaye sayısına bağlı olarak bölümleri belirleyin,  3'ü 4'ü geçmeyin. her hikayeyi bir kahramanınıza bağlayın. Her bölümde bir önceki hikayeyi diğer hikayenin üzerinden anlatın. 

7. İlginç adı olan yemekleri, tatlıları ve tuzluları not alın. Çeşitli güzel kokulu bitkiler de olur. Bunları asıl kızları betimlerken kullanacağız. (İştah: link)

8. Kitabın sonunu ya en başa yazın, ya da esas kötünün bir hareketiyle başlayın. Sonra hiçbir şey olammış gibi devam edin.

9. Twitterda bir süre takılıp aforizma yazma yetinizi geliştirin. Argo kullanın ama tutarlı olun, geniş yelpazeden ve galiz olabilecek şeylerden kaçının. Çeşitli büyük hayvanların adlarını bilin, bunları betimlemelerde kullanacağız. Silah modellerini bilin, bolca çatışma olsun, silah sesi, barut kokusu eksik olmasın.

10. Kitabı yazmaya başlamadan önce yuvarlak çerçeveli gözlüklerinizi takın. İlk olarak bir deneme kitabı yazınız. Hazırsınız.


0 yorum:

Yorum Gönder