yazıyı ihl sözlük üzerinden okumak isteyenler için: (sosyal mecralarda başarının sırları)
öncelikle sosyal mecradan kast edilen, twitter, friendfeed, blog, sözlük gibi ortamlar. ya manyak mısın, bir de bunlarla mı uğraşacağım ben, zaten kendim çok cool bir insanım, internete de boş vaktimde takılıyorum diyenler için yazının devamı oldukça gereksiz.
kullanmıyorsanız bile google chrome kurun. hız için önemli.
öncelikle, yer imlerinizi güzelleştirmeniz gerek. burası sizin yönetim paneliniz, gündem takip aracınız, tabir-i caizse gücünüzün kaynağı.
başlangıç için önerdiklerim: ekşi sözlük, twitter, bloxxo, hafif.org, milliyet.com, hürriyet.com, (opsiyonel) bir tane adam gibi haber sitesi, deviantart, tumblr, beş-altı yazarın yazdığı bir blog, vikipedi, fizy,youtube, vimeo. yer imleri şimdilik bu kadar. ama siz klasörler halinde bunları düzenleyin.
***********
öncelikli olarak size bir sözlük hesabı alıyoruz. düzgün bir nick seçimi önemli. sözlük formatı filan bilmeniz önemli değil. eğer başarı istiyorsanız, biraz okumanız gerek, sözlük formatını öğrenirsiniz. şimdi ekşi sözlükü açıyoruz. az da olsa entelektüel bir çizgi yakalamak istiyoruz; immanuel tolstoyevski, aethewulf(doğru mu yazdım bilemedim), drkosmos ve bunların refere ettiği yazarların en beğenilenlerini ve başucu eserlerini okuyoruz. şimdi az çok çizgimiz ve yazım şeklimiz hakkımızda bir fikir sahibi olduk. burada önemli nokta bu yazarların hayat görüşünü paylaşmak değil, yazım şekillerini, üsluplarını gözlemek. sözlüklere takılmanın en önemli avantajı, altı çizilecek noktaların zaten birileri tarafından çizilip sizin önünüze gelmesidir. trendlerden haberden olmak, popüler olandan tiksinmek, ideolojinin vardığı noktalardan haberden olmak için sözlük okuması iyi bir başlangıçtır.
***********
yazım konuları için; şairleri ve aydınları takip edin, ikinci el kitapçılarda takılın. bu sayede maliyeti fazla yukarı çekmemiş olursunuz. ayda ya da iki ayda bir sinemaya gitmeye gayret edin. sevdiğiniz insanları/takip ettiğiniz yazarları koruyun ve onları yakından tanıyın. (reel hayattakileri kastediyorum.) karmayı takmayın. bilmediğiniz ya da az bildiğiniz konularda yazmayın.
şimdi şu entryi de okuyoruz ve sözlük ortamında tanınan bir insan haline geliyoruz: [link] başlığa takılmayın.
***********
sıradaki hamlemiz twitter. öncelikle, sözlükte kullandığınız nicki seçerseniz follower sayınız açısından faideli olacaktır. öncelikle buradaki başarı için nebuch nickli ekşi sözlük yazarının yönergelerini takip etmeniz taraftarıyım. burada yer imlernizin önemi gün yüzüne çıkmaya başlıyor. sevdiğiniz bloglardan, takip ettiğiniz sitelerden alıntılar yapın, link paylaşın. üst seviye ve uzun yazıları okumaya gayret edin. twitter avatrınız için, sevdiğiniz bir filmdeki aktörün/aktrisin karakelem ya da siyah beyaz olan, ama fazla kullanılmayan bir kaç resmini bulun, bunları değişmeli kullanın. çok fazla resim değiştirmeyin. bio kısmına, alakasız ama espri içeren bir yazı yazın. siyasete dozunda yer verin. buraya fazla takılıp, sözlük ve blogu ihmal etmeyin.
***********
şimdi sıra geldi genel okumalara ve kültür-sanat faaliyeti açısından ne yapacağınıza. öncelikle kült filmleri ve yapımları ne kadar eski olursa olsun izleyin, ekşi sözlükten başlıklarını takip edin. yabancı ya da türk farketmez, çok tanınmayan ama kaliteli olan gruplar var. bunları dinleyin. ekşi sözlükten refere ettiğim isimlerin yazıları sizlere bu konuda bir kaç fikir sunacaktır. başlangıç olarak one flew over cuckoo's nest, yüzüklerin efendisi serisi, fight club, üç renk üçlemesi, dabid lynch ve taratino filmlerini, preisnier'in albümlerini tavsiye ediyorum. bu arada internette kendini belli eden kaliteli bloglar var, buraları da okumalarınıza dahil edin, film tavsiyelerini dikkate alın.
***********
şimdi sıra geldi blog meselesine. öncelikle tavsiyem blogger kullanmanız yönünde. bunun için halihazırda bir gmail hesabınız yoksa alın. sonra btemplates.com dan güzel bir tema seçip yükleyin. daha sonra twitter aracı ekleyin bu bloga. tercihen sağ panele kült isimlerin resimlerini ekleyin. takip ettiğiniz blogları gösteren bir araç da faydalı olacaktır. daha sözlükten yazılarınızın bir kısmını buraya aktarın. tanınan bloggerların yazım stillerine dikkat edin. film, müzik, blog, kitap tavsiye edin. bunların halihazırda meşgul olduğunuz şeyler olmasına gerek yok, önceden okuduğunuz kitaplar ya da izlediğiniz filmler olabilir. ekşi sözlükten film hakkındaki yorumlara bakın, deviantarttan güzel bir resim koyun blogunuza. ortalamanın üstündeki blogları izleyin. onların da bir kısmı sizi izlemeye başlayacaktır. burada önemli olan nokta, her blogta yayınlanan yazıları okumanız gerekmediği. sadece denk geldiğinizde okuyun, sadece takip ettiğiniz gözüksün. twitter adresinizde blogunuzda yazdığınız yazıların linklerini paylaşın. blogunuzun adresini web sitesi kısmına ekleyin twitterda. blogunuz sizin vitrininiz unutmayın.
***********
belki de en önemli nokta, bunların sizin hayatınızda ne kadar yer kaplayacağına sizin karar vermeniz. çünkü ne kadar emek verirseniz o kadar başarılı olursunuz ve tanınırsınız. internete ayıracağınız zamanın sosyal hayatınıza ayıracağınız zamandan yediğini unutmayın. ama halihazırda zaten yalnız bir insansanız bunların çok da bir önemi yok. bu yazıda söylenenler sadece bir öneridir, unutmayın. internet ve sosyal hayatı dengede tuttuğunuz zaman bu yazıda anlatılanların sizin kişisel gelişiminize bir katkı sağlayacağına inanıyorum.
sağlıcakla kalın.
ben bi yerde yanlış yaptığımı biliyordum :)
YanıtlaSilfuck you, baska da birsey demeyecegim. just fuck u.
YanıtlaSil